Novi energetski koncept razvoja


Da li slučajno ili ne, ali usvajanje zajedničke strategije 195 zemalja, za smanjenje emisije ugljen dioksida, decembra 2015. u Parizu, praćeno je energetskim samitom u Abu Dabiju u januaru 2016. I gle čuda, 195 zemalja se posle 25 godina sporenja i debatovanja složilo da se usvoji zajednička strategija za očuvanje Zemlje od klimatskih promena. Da li su to ekonomske supersile, poput Amerike i Kine, čije industrije počivaju na potrošnji ogromnih količina fosilnih goriva, konačno shvatile važnost očuvanja prirodnih resursa? Ili je možda nešto drugo po sredi?

1954 godine, naučnici iz Bel-ovih laboratorija su uočili efekat emitovanja elektrona od strane poluprovodnika pod dejstvom svetlosti. Takozvane foto-naponske ćelije se od tog doba neprekidno usavršavaju. Količina neophodnog poluprovodničkog materijala, kao i relativno mala efikasnost foto-naponskih ćelija, dugo ih je držala u senci glavnih tokova proizvodnje energije – proizvodnja energije iz fosilnih goriva. Energetska kriza sedamdesetih godina prošlog veka je dovela do povećanih ulaganja u alternativne izvore energije, između ostalih i u solarne panele na bazi foto naponskih ćelija. Količina skupog poluprovodničkog materijala (najčešće silicijuma) je redukovana novim tehnološkim rešenjima, dok je istovremeno efikasnost foto-naponskih ćelija unapređena. U periodu od sredine sedamdesetih godina do 2015. godine, cena proizvodnje solarnih panela je opala 30 puta.

Revolucionarna vest, obznanjena na energetskom samitu u Abu Dabiju je bila sledeća: 1kWh električne energije proizvedene pomoću solarnih panela na bazi foto-naponskih ćelija pala je na 5,84 centi, što je manje od iste količine električne energije proizvedene putem sagorevanja prirodnog gasa. U periodu od 2000. – 2015. godine, cena proizvodnje električne energije na bazi foto-naponskih ćelija, padala je stopom od 11,9% godišnje. Veliki investitori, iz zemalja bogatih suncem (i naftom), prebacili su tokom noći svoja interesovanja na ulaganje u solarnu energiju. Oko naftnih bušotina na Arabijskom poluostrvu počela su nicati energetska postrojenja na bazi foto naponskih ćelija, koja napajaju naftne bušotine jeftinijom električnom energijom

.Here comes the sun

A šta će biti sa nama, koji nemamo toliko sunca i slobodnog prostora (a ni nafte). Mi ćemo morati da sačekamo još malo, dok nano tehnologija ne da svoj doprinos oslobađanju energije iz okova fosilnih goriva.

Nano-kristali nude rešenja koja će dovesti do daljeg pojeftinjenja izrade solarnih panela na bazi foto-naponskih ćelija, uz istovremeno povećanje njihove efikasnosti. Poluprovodničke foto-naponske ćelije samo mali deo spektra sunčeve svetlosti pretvaraju u električnu energiju. Uzrok ovome je postojanje strogo određene energije koja pobuđuje kristal poluprovodnika. Energija koja će pobuditi nano-kristale zavisi od njihovih dimenzija. Nanošenjem metalnih nano-kristala različitih dimenzija na substrat, dobija se mogućnost da veći deo spektra sunčeve svetlosti bude iskorišćen za proizvodnju električne energije. Osim toga, foto-naponske ćelije na bazi metalnih nano-kristala koriste znatno jeftinije i dostupnije materijale, od foto-naponskih ćelija na bazi poluprovodnika.

I dalje ostaje problem godišnjeg broja sunčanih dana kao i dostupnih slobodnih površina za postavljanje solarnih panela u zemljama severnih predela. Nanotehnologija i ovde nudi rešenje. Umesto da se postavljaju širom sveta, solarni paneli bi se postavljali tamo gde ima najviše sunca i najmanje plodne zemlje – u pustinjama, a zatim bi se kablovima, načinjenim od karbonskih nano-cevčica, proizvedena električna energija distribuirala širom sveta. Karbonske nano-cevčice, još jedan produkt nanotehnologije, imaju gotovo nepojmljive mehaničke, električne, termičke i optičke osobine. Naime, karbonske nano-cevčice pokazuju mehaničku čvrstoću 200 puta veću od čelika, dok im se električna provodljivost, na sobnim temperaturama, graniči sa superprovodljivošću. Karbonske nano-cevčice provode struju gotovo bez gubitaka, a zahvaljujući izuzetnim mehaničkim osobinama, kablovi od karbonskih nano-cevčica su gotovo neuništivi.

Pariski sporazum iz decembra 2015. predviđa značajna smanjenja u emisiji ugljen dioksida, u cilju očuvanja životne sredine i ograničenje globalnog zagrevanja ispod 20C. Temelj opšte prihvaćenosti takvog sporazuma predstavlja napredak u tehnologiji razvoja alternativnih izvora energije, koji je konačno doveo do ekonomski prihvatljivih troškova. Korišćenje fosilnih goriva postaje neprihvatljiv osnov industrijskog razvoja jedne zemlje..

Овај унос је објављен под Alternativni izvori energije. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s