Osiromašeni uranijum


Već duže vreme po raznim novinama (uglavnom digitalnim) se pojavljuju članci koji ukazuju na veliku opasnost od osiromašenog uranijuma, te na spektakularan način otkrivaju teorije zavere, kako nas je neko tobož namerno ozračio ne bi li se Srbima zatro trag. U svim tim člancima nedostaje poznavanje činjenica vezanih za uranijum.

Uranijum je, posle plutonijuma, najteži prirodno radioaktivni element, čiji je atomski broj 92 (što znači da jezgro sadrži 92 protona). U prirodnim resursima uranijum se najčešće nalazi u obliku izotopa U238 (99,2 %) dok ostatak čine U235 (0,7 %) i U234 (0,005%). U238, koji je najzastupljeniji u prirodnom uranijumu, se ponaša veoma inertno jer mu je vreme poluraspada 4,6 milijardi godina, te je gotovo neupotrebljiv u radioaktivnim aplikacijama, osim kao izotop pomoću kojeg se može odrediti starost minerala, a samim tim i Zemlje. Niska prirodna aktivnost ovog izotopa uranijuma svodi njegovu toksičnost na toksičnost ostalih teških metala, kao što su živa, olovo itd. Nuklearnim fizičarima je interesantan U235 (period poluraspada 700 miliona godina) jer je fisibilan, odnosno jezgro U235 može da se podeli na dva manja jezgra i pri tom oslobodi ogromnu količinu energije. Ovaj princip je iskorišćen za pravljenje atomske bombe, kao i za realizaciju nuklearnih elektrana. Kako je zastupljenost U235 u prirodnim mineralima uranijuma izuzetno mala, da bi se obezbedila dovoljna količina U235 potrebno je preraditi ogromne količine uranijuma i izdvojiti iz rude U235. Ovo je tehnološki veoma zahtevan posao, a naziva se „obogaćivanje“ a produkt, uranijum sa visokom koncentracijom izotopa U235, naziva se obogaćeni uranijum. Ono što ostane od procesa obogaćivanja naziva se „osiromašeni“ uranijum, jer sadrži U235 samo u tragovima. Specifična aktivnost osiromašenog uranijuma je oko 14 kBq/g. Po nomenklaturi IAEA (International Atomic Energy Agency) materijali čija je aktivnost manja od 100 kBq se uopšte ne računaju u radioaktivne materijale. Za uvoz i transport takvih materijala nije potrebna dozvola agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, kao ni uprave za transport opasnih tereta.

Pa zašto je onda NATO zasipao Srbiju osiromašenim uranijumom? Da su stvarno hteli da nas ozrače imali bi daleko veći izbor aktivnijih i jeftinijih izotopa. Tajna je u gustini uranijuma. Uranijum je za 70% gušći od olova, samim tim ista zapremina uranijuma ima za 70% veću težinu od olova. Osim toga, olovo je daleko mekše od uranijuma. Kada oklop tenka pogodi olovni metak, rasprsne se na oklopu kao žvaka. Uranijumski metak, zbog veće težine ima veću kinetičku energiju, a zbog veće čvrstine (i posebnog oblika – kao mini raketa) se ne rasprsne po udaru u oklop, već ga probije. Pri udaru se veliki deo kinetičke energije metka pretvori u toplotnu energiju, toliko veliku da se uranijum, čija je tačka topljenja 1132°C, topi pri čemu deo metka prelazi u stanje pare. Posada tenka udiše ovu paru, koja je visoko toksična, kao olovo ili živa.

Da li je srednja vrednost radioaktivnosti na mestima gde su završili meci od osiromašenog uranijuma povećana – jeste.

Da li je to povećalo rizik od nastanka malignih bolesti – teško.

Da li je bombardovanje Srbije (Jugoslavije) bio čin brutalne demonstracije sile i nasilje – jeste, i bez ispredanja priča o ozračivanju.

(Osiromašeni uranijum se, osim proizvodnje antitenkovske municije, koristi i kao zaštita od zračenja. U medicinskim ustanovama, na radiologiji i nuklearnoj medicini, često se mogu naći izuzetno jaki izvori jonizujućeg zračenja koji se izoluju, između ostalog, i korišćenjem osiromašenog uranijuma.)

Овај унос је објављен под Zračenje. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s