Izlaganje zračenju u medicinske svrhe


Da li ste znali da se magnetna rezonanca do nedavno zvala „nuklearna magnetna rezonanca“? Ime je promenjeno jer su ljudi zastrašeni rečju „NUKLEARNA“ izbegavali da odlaze na preglede, plašeći se ozračivanja. Današnji naziv je benigniji, MRI – Magnetic Resonance Imaging. Nema više straha od ozračivanja i pacijenti se bez oklevanja izlažu dijagnostičkoj metodi. Odlično, uklonili smo opasnost od ozračivanja ukidanjem reči iz naziva!

Istini za volju, magnetna rezonanca ili nuklearna magnetna rezonanca, kako god da je zvali jeste najbezbednia dijagnostička metoda. Jonizujućeg zračenja nema.

Šta treba znati o zračenju i dijagnostičkim metodama?

 Jonizujuće zračenje, X zraci i Gama zračenje, na koje ćete najčešće nailaziti u medicinskim dijagnostičkim procedurama, predstavlja hazard po zdravlje. Ovo zračenje pri prolasku kroz organizam vrši jonizaciju okolnog tkiva – pravi štetu. Pri malim dozama zračenja, kakve su sve dijagnostičke doze, akutni efekti teškog ozračivanja i otkazivanja organa i funkcionih sistema ne postoje. Organizam sve štete tog tipa popravlja bez većih problema. Ovi efekti se uglavnom svode na stvaranje vodonik peroksida (hidrogena) u organizmu, koji je poznat kao najjači prirodni oksidant. Daleko veća opasnost malih doza je skrivena u njihovom destruktivnom delovanju na naš informacioni sistem – genetski sadržaj ćelija. Ukoliko dođe do značajnijeg oštećenja genetskog sadržaja, prilikom obnavljanja organizma, deljenjem ćelija, nastale greške će se umnožavati i gomilati, što može dovesti do stvaranja tumora, raka ili do otkazivanja nekog funkcionog sistema u organizmu. MOŽE ali NE MORA! U tome i jeste glavna opasnost jonizujućeg značenja, ništa nećete osetiti, ništa neće boleti i nikada nećete znati da li ste doživeli neku promenu koja vas u kasnijim godinama može koštati zdravlja. S toga je jedini ispravan odnos koji treba imati prema medicinskom jonizujućem zračenju izvagati očekivani benefit i potencijalni hazard po zdravlje. Nemojte ići svakog meseca na rentgen samo da bi se uverili da je sa vama sve u redu i nemojte tražiti da vam ponovo urade CT samo zato što na prvom snimku niste lepo ispali.

Kratak pregled najčešćih dijagnostičkih metoda

Radiography - Hands

Rentgenski snimak šake

RADIOGRAFIJA je najčešći i najstariji oblik izlaganja jonizujućem zračenju. Benefit obično daleko prevazilazi potencijalni hazard. Razni prelomi i povrede ostali bi bez adekvatnog tretmana ili bi dobili pogrešan, kada ne bi bilo rentgenskih snimaka koji prate celu proceduru. Osim toga mnoge hirurške procedure, kao i periodične kontrole zdravlja ne mogu se zamisliti bez radiografije. Pratite instrukcije lekara i budite sigurni da se ponašate medicinski odgovorno.

X0000_Philips_step and Shoot cap

CT prikaz unutrašnjih organa

CT  je unapređeni oblik radiografije. Sa dolaskom kompjutera pojavila se mogućnost da se dobijeni snimci drugačije kombinuju i interpretiraju. CT će vas snimati iz svih mogućih uglova, korišćenjem više detektora a zatim će se svi prikupljeni podaci objediniti u 3D sliku. Opet su u pitanju X zraci kao i u slučaju radiografije, ali ovog puta će doza koju budete primili biti znatno veća. Sa druge strane 3D slika koja se pri tom formira otkriće obilje detalja vaše unutrašnje strukture i to mekog tkiva – mišića i unutrašnjih organa. CT se radi samo kada postoji osnovana sumnja težih oštećenja. Tada se inače i ne misli previše o štetnom dejstvu zračenja jer je očekivani benefit veliki.

Cancer: Miscellaneous Cancer-Related Tests and Procedures

PET-CT kombinacija snimaka torza

PET-CT je posebna metoda koja osim vizuelnog prikaza izgleda unutrašnjih struktura, koje obezbeđuje CT, omogućuje praćenje aktivnosti pojedinih unutrašnjih regija sa stanovišta konzumacije glukoze. Naime, maligno tkivo ima enormno veliku potrebu za glukozom. Praćenjem regija gde je konzumacija glukoze najveća, uz adekvatnu CT sliku, može se pouzdano utvrditi postojanje maligniteta. U toku ove procedure pacijent, osim doze zračenja koju dobija putem CT dijagnostike, dobija i rastvor kratko živućeg radioaktivnog izotopa, koji je inkorporiran u strukturu glukoze te se u organizmu raspoređuje u regijama njene najveće konzumacije. Dakle ovde se dobija najveća doza zračenja, ali je ovo istovremeno i procedura koja se najređe primenjuje, odnosno kada benefit uveliko prevazilazi rizik.

MAGNETNA REZONANCA je, kao što je ranije rečeno, metoda koja ne uključuje jonizujuće zračenje, te je potpuno bezbedna sa tog stanovišta. Glavni akter magnetne rezonance je jako magnetno polje, za koje dosad nisu utvrđeni nikakvi relevantni pokazatelji da ima štetno dejstvo po organizam.

Principi kojih se treba pridržavati

Dijagnostičke metode jonizujućim zračenjem su unapredile zdravlje stanovništva u celosti. Istovremeno doze zračenja obračunate po glavi stanovnika su porasle i još rastu. Neodgovorno ponašanje raznih privatnih dijagnostičkih centara u svetu, koji pozivaju ljude na redovne CT kontrole, je prepoznato od međunarodnih organizacija za zaštitu od jonizujučih zračenja, te osuđeno kao neadekvatno.

Ako ste u (ne)prilici da budete izloženi jonizujućem zračenju u medicinske svrhe, pratite sledeća uputstva:

  • Sledite instrukcije lekara
  • Držite što je moguće veću distancu od izvora zračenja (koliko to dozvoljava sama procedura).
  • Skratite vreme boravka u zoni jonizujućeg zračenja – ne zadržavajte se više nego što je neophodno da bi se procedura ispravno obavila.
  • Koristite zaštitnu odeću – kecelje, okovratnike itd. Ovo naročito važi za pratioce dece koja su iz medicinskih razloga izložena jonizujućem zračenju.

Uopšteno govoreći, tri zlatna pravila kojih se treba pridržavati su: VREME (što kraće), DISTANCA ( što veća) i ZAŠTITA ( što bolja).

Овај унос је објављен под Zračenje и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s